Tuesday, October 1, 2019

Lilleniidud ja Piet Oudolf

Muidugi oli kogu meie kursus kinos Piet Oudolfi filmi vaatamas.

Film oli väga inspireeriv. Kohe arutlesime, et kas meil Eestis ka keegi sellega rohkem sinapeal on. Helle Väärsi, kes juhtumisi ka Sagadi mõisa aednik ja suvel minu praktika juhendaja, temal ju isegi 2 raamatut lilleniitudest/ kõrrelistest ilmunud.

Kevadel ostsin mitu pakkiSuvipiha seemnepakikesi suvelilleseguga. Ning külvasin nad omal maja ette, kuhu olin mulda viinud, et maapinda tõsta. Tegelikult oleks pidanud maapinna korralikult üle rehitsema ja  rullikuga selle võimalikult tasaseks saama, ning muld pidanuks olema võimalikult umbrohuseemne vaba ja võimalikult toitaine vaene.

Aga sest hoolimata sain suvel ja sügisel mõnusat lilleilu nautida- lina, saialill, rukkilill, siilikübar, erinevad raudrohud..

Helle Väärsi aias käimine andis kõrrelistele hoogu juurde. Olin kevadel 3 erinevat kõrreliste seemned pottidesse istutanud ja kõik andsid endast sirgumisega märku- Sinihall aruhein, stepirohi ja villane hiidhirss, lisaks keskmine värihein (laadalt ostetud ).

Suve teisel poolel sain indu, et erinevatelt looduslikelt aasadelt seemneid koguda, kerakellukad, põis ja pusurohi, naistepuna, äiatar, siilikübar, tokkroos, erinevad magunad..

Uuel kevadel on plaan mingi jupp niidu sees olevat maad umbrohust puhastada ja kogutud seemned sinna külvata.

seemned kuivamas